opc_loader

Wensenlijst

Waar komt het overhemd toch vandaan?

overhemd menlook

Waar komt het overhemd toch vandaan?

MenLook duikt in de geschiedenis van het overhemd. Menlook heeft veel kleurrijke heren overhemden in zijn collectie met een mooie print, maar hoe is dit allemaal ontstaan? Het is een veel gebruikt kledingstuk, iedereen heeft er wel een in de kast hangen. Van hagelwit naar satijn zwart en natuurlijk de MenLooker met een mooi kleurrijke print op het heren overhemd.
Wist je dat het overhemd zijn geschiedenis vindt in het hemd.

Hemd en overhemd.

Het hemd is al eeuwen oud, het kledingstuk werd als onderkleding gebruikt. Het was de eerste laag met daarom heen altijd iets bedekkend, een jasje of iets dergelijks.Begin 1900 werd het hemd van katoen gemaakt, daarvoor van linnen.Wanneer is de hemd een overhemd geworden? Om een lang verhaal kort te maken zal ik het proberen uit te leggen.
Hemd: Is een ruim en lang, soms tot op de knieën reikend onderkleed van linnen, katoen, etc. Ook wel onderhemd genoemd.
Overhemd:  is een hemd dat over het andere ondergoed heen gedragen wordt, fijner van stof en wat korter dan het gewone hemd. Vervolgens ook: een gestreken borststuk, onder de opening van het vest gedragen, zogenaamd front of te wel halfhemd. (Eerste citaat uit 1773)
Wanneer een overhemd precies is ontstaan is niet zo duidelijk, maar de in literatuur  geven men wel een kader aan wat precies het verschil is tussen deze kledingstukken. De benaming zegt het zelf al: onder en over. Maar het ligt ook aan de lengte van het kledingstuk, de stof en hoe het kledingstuk valt en wordt gedragen. Zo is het hemd lang en tot op de knie en is het overhemd daarentegen korter en gemaakt van wat fijnere stoffen.
Wat is dan het verschil tussen Hemd versus blouse, het hemd en het onderhemd werden door zowel mannen als vrouwen gedragen, maar het overhemd is toch echt een kledingstuk gedragen door mannen. Officieel is het regel dat een overhemd voor vrouwen een blouse wordt genoemd en er geen blouses voor heren bestaan.

De kraag: is een ander interessant aspect. De kraag vormt zich nauwsluitend om de nek, maar het verschil met kledingstukken die ook nauwsluitend om de nek vormen
(bij bijvoorbeeld de coltrui), is dat de kraag van het overhemd zijn aangezet. De kraag en het overhemd worden aan elkaar vastgezet op de nek-lijn. Voor ons is dit erg vanzelfsprekend, maar dit is niet altijd zo geweest. Zoals het wit van het gehele overhemd als statussymbool werd gezien, zo was dit ook van toepassing bij de kraag.
Als het kledingstuk gewassen moest worden werd de kraag losgemaakt en gewassen om vervolgens, als deze weer schoon en wit was geworden, er weer aan te zetten. Zo bleef het stukje van het overhemd dat je kon zien, in dit geval de kraag mooi wit. Wat er onder de bovenkleding gebeurde was niet belangrijk, want dat zag men niet. Onderhemd Dus!!                             


Door artiesten, film etc. werd het overhemd en blouse steeds belangrijker. Men ging al lang niet meer alleen met een wit overhemd op het toneel. Gekleurde stoffen werd door de industrie ook makkelijker te maken. Mode ontwerpers maakte daar midden 20 eeuw gretig gebruik van. Het werd kleurrijker in de mode en acteurs, muzikanten namen de mensen mee in de kleur.

Uiteindelijk veel keuze aan heren overhemden. Heren overhemden in alle maten, kragen, kleuren en prints. Voor ieder wat wils.
De Menlooker gaat voor kleurrijke heren overhemden met een unieke print. Menlook probeert deze exclusieve kleurrijke heren overhemden met een oplage van 149 stuks te presenteren als verzamel item voor de man welke ook nog eens kleurrijk door het leven wil gaan.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Overhemd
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Shirts_in_Australia?uselang=nlbron: Wikipedia

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.
Populaire artikelen