opc_loader

Wensenlijst

schoenen door de eeuwen heen

puntschoen-menlook

Schoenen door de eeuwen heen
 

        

Van dierenhuid naar een kleurrijke MenLooker     

De schoen heeft een rijke geschiedenis. Aan de hand van een korte samenvatting probeer ik de heren schoenen van Menlook door de geschiedenis te loodsen.
We dragen onze schoenen en sommige lezers de de kleurrijke heren schoenen van Men of Global van Menlook elke dag.  We zijn zo aan deze voetbedekking gewend dat we raar opkijken als iemand op straat zonder rondloopt. Schoenen zijn er in alle soorten en maten en voor elke gelegenheid kan een ander paar aangetrokken worden. Schoenen worden al sinds mensenheugenis gedragen, maar de functie veranderde door de eeuwen heen.
 

Aangenomen wordt dat in de periode rond 10.000 voor Christus schoeisel voor het eerst in gebruik genomen werd. De ‘schoenen’ waren gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld als bescherming tegen de kou. De huid maakte men schoon met vuurstenen en werd ingewreven met vet. Hierdoor kreeg het leer een soepele pasvorm. Dit werd vervolgens met een touwtje of stukje leer om de voeten gebonden. 

In de oude Egyptische samenleving waren schoenen niet zozeer van praktisch nut, maar veeleer een statussymbool voor de hogere klassen. Op blote voeten lopen was toen vrij normaal en pas na ca. 1000 voor Christus gingen de mensen vaker schoenen dragen. Rijkere mannen droegen schoeisel van zacht leer, vaak versierd met goud en juwelen. Farao’s moesten in de Egyptische samenleving laten zien dat zij boven de rest stonden. Dit deden zij onder andere door middel van sandalen van papyrus of zacht leer met een opgekrulde punt. Slaven en de allerarmsten mochten geen schoenen dragen. Zo werden rijk en arm door middel van schoeisel onderscheden van elkaar. Je zit ook wel wer overeenkomstn met het heden. Menlook heeft ook Heren schoenen van huid, gewoon leer, maar daarnaast ook de python en crodile print herenschoen om de natuur te symboliseren. Kijk maar naar de Red Tomy leren herenschoen en de blue python herenschoen. Deze herenschoenen zijn print schoenen, het is zo geverfd. Een klasse duurder, kun je echte schoenen kopen van Python of crocodile leer. Ook hier kun je spreken van rijk en arm net als in de Egyptische tijd.


In de Oudheid waren sandalen de schoen om te dragen. De Griekse sandalen waren vaak erg simpel en bestonden uit vele leren touwtjes en riempjes die over de voet vastgemaakt werden. Letterlijk iedereen droeg dit schoeisel en zelfs de goden werden afgebeeld met de Griekse sandaal. Zoals in de Egyptische samenleving droegen slaven geen schoenen. Dit geldt ook voor de kinderen. Vrouwen droegen de sandalen, maar maakte gebruik van kurkzolen om langer en slanker te lijken.
De sandalenmode van de Egyptische samenleving werd overgenomen door de Romeinen, toen zij heersers waren van Griekenland. Vooral rijke Romeinen vonden het belang van schoeisel belangrijk. Vaak was dit het duurste onderdeel van hun kleding en lieten zij bekende ambachtslui hun schoenen ontwerpen. De schoenen werden meestal samen met de eigenaren begraven. Naast de sandalen, namen de armen en boeren ook de schoenen van ruwe huid over, die ook al door de Griekse heren werden gedragen.
Menlook heeft nog geen heren schoenen in zijn collectie van Griekse kom af. Wij hopen dat in de toekomt de heren schoenen ook voor mannen kleurrijker worden.
                                                
          
Over de schoenen uit de Middeleeuwen is niet erg veel bekend. Bekend is wel, dat de nieuwe heren schoenen mode de lange spitse neus zijn populariteit won. Deze schoen werd de snavelschoen genoemd en was waarschijnlijk een idee dat kruisvaarders meenamen uit het Oosten. Soms werd de punt van de heren schoen zo lang dat deze op kniehoogte moest worden vastgemaakt. Deze puntschoen diende als statussymbool, hoe langer de punt, hoe belangrijker iemand was. Wat ook opviel in deze tijd was de ontwikkeling van nieuwe sluitingen op verschillende manieren, riemen, knoopveters, rijgveters, leren knoppen en gespen. De puntschoen uit de middel eeuwen dient wellicht als voorzetje voor de heren puntschoenen van Menlook. De puntschoenen zijn alleen kleurrijk en hebben een print. Wat zouden de heren in de middeleeuwen kunnen pronken met deze kleurrijke herenschoenen van Menlook.
                                                                          

                              

In de 16e eeuw werden muil, hoornschoen en bereklauw populair. Alle drie deze  schoenen waren heel  opvallend. In de schoen werd een spleet gemaakt voor bewegingsvrijheid en om eventueel de gekleurde kousen van de rijke mensen die te laten zien. In de tijd van koning Hendrik III van Frankrijk werd de hoge hak geïntroduceerd. Frankrijk was een voorloper op het gebied van schoenen en natuurlijk mag Lodewijk XIV modekoning genoemd worden. Versailles was in die tijd toonaangevend, de hakken werden in die tijd steeds hoger. Dit had natuurlijk weer te maken met status, want hieraan kon je zien of iemand van adel was of rijk. Toen de normale burger dit hof na gingen doen, was de hak overal op straat te vinden. Om zich te onderscheiden ging de rijke mensen daarom overschoenen dragen, die ook weer hakken hadden.
                          

 

In de achttiende en negentiende eeuw bleef Frankrijk lange tijd toonaangevend en bepaalde het modebeeld. Na de Franse Revolutie werd eenvoud echt belangrijk. Omdat de adel en de rijken in diskrediet raakte, verdween langzaam ook de hoge hak. Zwarte, fijn zittende schoenen waren de nieuwe mode in Europa. Deze mode voor heren schoenen zette zich door in de negentiende eeuw, waar eenvoud en zwart nog steeds leidraad vormde voor de Europese mode. Enkellaarsjes met een vetersluiting opzij, waren onder vrouwen en mannen populair. Ook de hak deed opnieuw zijn intrede en voor het eerst werden sportieve schoen gemaakt voor verschillende sporten. Begin 1900 werd de naaimachine in gebruik genomen en werden laarzen goedkoper en daardoor meer gedragen door de arbeidersklasse. Ook de veter werd steeds populairder. Eerst van leer, daarna van geweven katoen.

De mode uit de 19 eeuw was vooral onder mannen nog steeds erg populair gedurende de twintigste eeuw. Veel veranderde er dan ook niet aan de heren schoenen. De jaren 70 in de 20 eeuw, de flower power periode, waar alles mogelijk was heeft veel invloed gehad op de veranderingen op de mode. Hoge hakken werden afgewisseld met plateauzolen of juist platte schoenen. Modetrends duurden veel  korter dan in de voorgaande eeuwen, er is geen eenduidig modebeeld voor deze eeuw is aan te wijzen. Schoenen konden gemaakt worden van allerlei materialen en in honderden kleuren. Heren schoenen van Menlook zijn hier een mooi voorbeeld van. De puntschoenen zijn kleurrijk en hebben een mooie print. Een print van dieren, bloemen of andere dessin.

Pepe Milan aan het werk.


Leuk kijkje in de keuken van een kleurrijk schoenenatelier in Portugal.
Menlook verkoopt schoenen van Men Of Global. De werkwijze is hetzelfde als van Pepe Milan.

 

 

Bron: isgeschiedenis

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Populaire artikelen