opc_loader

Wensenlijst

Verven van de Kleurrijke overhemden Menlook

textiel verven menlook

Verven van de kleurrijke overhemden van Menlook

  

Kleurstof

Kleurrijke overhemden van Menlook doorlopen het poces van veel pigmenten en kleurstoffen, het is een grondstof, een stof om aan producten kleur te geven.
In tegenstelling tot een pigment heeft een kleurstof een vervelende eigenschap, het hecht zich redelijk aan de kleur en eigenschap van de te kleuren stof. Daarnaast worden kleurstoffen als regel in water opgelost en gebruikt, pigmenten daar in tegen moeten juist onopgelost blijven. Vrijwel alle kleurstoffen zijn organisch. Het komt op een of andere manier als grondstof uit de aarde. Een opmerkelijke uitzondering vormen de kleurstoffen die in de beeldbuizen van conventionele kleurentelevisietoestellen worden gebruikt.

Kleurstoffen worden met name gebruikt om textiel te verven, daarnaast bevatten inkten en sommige kunstenaarmaterialen meestal kleurstoffen.
Ook de
kleurrijke herenoverhemd van Menlook maakt gebruik van deze kleurstoffen. Pigmenten van goede kwaliteit (lees kleur sterkte) zijn van belang voor een heren overhemd met print. Je wilt toch niet dat een heren overhemd na 10 keer wassen al gaat verbleken en dat je opvallende en unieke print langzaam verdwijnt of flets wordt.
De textielindustrie gebruikt bijna uitsluitend synthetische kleurstoffen. De specifieke verschil tussen de verschillende kleurstoffen is de structuur, maar in de praktijk worden ze ingedeeld naar de manier waarop ze zich gedragen in het verfproces.


 
 

Indeling

De voornaamste groepen zijn:

  • Kleurstoffen gaan een reactie aan met vezels en vormen dan een chemische binding. Deze binding is heel sterk, zodat de kleurstof moeilijk uitgewassen wordt en dus een goede wasechtheid heeft. Voor de gekleurde heren overhemden van Menlook is dit heel belangrijk. Kleurstoffen vormen een diepe zoutbinding met basische groepen in een vezel. Deze groepen zijn aanwezig in wol, zijde en polyamide. Basische kleurstoffen daarentegen reageren met zure groepen in een vezel. Zure groepen komen vooral voor in polyacrylvezels.

  • Directe kleurstoffen hechten aan de vezel door vanderwaalskrachten. Deze krachten zijn niet zo sterk waardoor de wasechtheid van deze kleurstoffen slecht is. De lichtechtheid is wel goed, zodat ze gebruikt worden voor het verven van gordijnen.

  • Naftol-kleurstoffen worden in twee fasen opgebracht en vormen pas kleurstofmoleculen in de vezel. De kwaliteit is goed maar het proces is duur en wordt daarom niet vaak toegepast.

  • Kuipkleurstoffen zijn onoplosbaar en danken hun naam aan de stap waarbij ze oplosbaar worden gemaakt (een reductiereactie, ook wel verkuipen genoemd). De kleurstoffen worden in opgeloste vorm in de textielvezels gebracht, waarna ze weer onoplosbaar worden gemaakt. Zo wordt de kleurstof opgesloten in de vezel. kleurstoffen worden toegepast als zeer goede kleurechtheid gevraagd wordt.

  • Zwavelkleurstoffen zijn het goedkopere alternatief voor kuipkleurstoffen. De eigenschappen van deze kleurstoffen zijn wat minder. De bekendste zwavelkleurstof is zwavelzwart, dit is eigenlijk de enige echte zwarte kleurstof.

  • Disperse kleurstoffen zijn praktisch onoplosbaar in water. Strikt genomen zijn het pigmenten, maar ze zijn zo fijn dat ze na het toevoegen van bevochtigingsmiddelen in water gedispergeerd en zo in de vezel gebracht kunnen worden. Ze worden gebruikt voor het verven van polyester en andere synthetische vezels.

  • Pigmenten zijn niet in water oplosbare kleurstoffen. Ze hebben geen affiniteit met textiele vezels en kunnen alleen met een bindmiddel aan de buitenkant van de textiele vezels worden aangebracht. De wasechtheid is minder doordat in de was gemakkelijk slijtage kan ontstaan. De lichtechtheid van pigmenten is in het algemeen uitstekend. U begrijpt natuurlijk wel, dat Menlook voor de beste pigmenten gaat.

         
 


Literatuur: Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verven_(textiel)


 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Populaire artikelen