opc_loader

Wensenlijst

Van leer naar herenschoen.

Van leer naar herenschoen.

Van leer naar herenschoen

 

 

Jord Kelder op zoek naar een kwaliteits herenschoen


Bewerking van een dierenhuid tot leer voor herenschoenen. 


Leren herenschoenen zijn meestal van een goede kwaliteit en daarom onder veel mannen en vrouwen favoriet om te dragen. Voordat je het leer kunt gebruiken voor fabricage van de herenschoen, is er al veel werk verzet om het leer te bewerken. Bijvoorbeeld het looien en eventueel verven.

Hoe dat allemaal gaat, ga ik vertellen in deze blog. U weet straks waar de leren herenschoen of de kleurrijke herenschoen die u draagt vandaan komt. U krijgt een na het lezen van deze blog en van de video’s een zo compleet mogelijk beeld van “zo worden schoenen gemaakt”.
De print herenschoenen  of puntschoenen worden vaak nog op een ambachtelijke manier gemaakt, omdat de oplage veel minder is dan een normale herenschoen waar de winkels mee vol staan


 

 

 

Leer voor herenschoenen        

Herenschoenen zijn meestal gemaakt van leer. Waarom?, omdat dit materiaal hiervoor heel goed bruikbaar is en het goed verkrijgbaar is. Ook door de goed eigenschappen zoals waterdicht (veelal door een proces) en een blijvende ademende werking. Het is mooi en stevig, uw voeten en tenen krijgen een goede bescherming tegen stoten en vallende voorwerpen.

Voordat leer, leer genoemd mag worden, is het een huid van dieren. Bijvoorbeeld koeien en kalveren, maar ook geit of slangenleer. Hoe dit proces verloopt? Ga ik u in deze blog uitleggen aan de hand van vier stappen.

 

 

 

Van huid naar perkament naar leer

Er zijn dus dierenhuiden nodig voor het maken van leer. Dat gebeurt in een leerlooierij. Als de huiden daar binnen komen, moeten ze best wel lang in een goede staat bewaard blijven. Dit doen ze in de leerlooierij door de binnen gekomen huiden te laten drogen met heel veel zout.

Door huiden in grote bakken vol met zout te leggen, drogen deze huiden uit. Al het vocht gaat uit de huid en zo blijven ze beter geconserveerd. Nu is meteen het woord perkament duidelijk geworden, voorloper van papier. Op de dierenhuid kun je nu wel schrijven, maar een herenschoen kunnen we er nog niet van maken. Het is te stijf stroef en het kan nog zeker niet tegen water. Daar zijn de volgende vier stappen voor nodig.

 

 

 

Stap 1: Wassen                  

Na het goed doordrogen, worden de dierenhuiden gewassen. Het zout moet er natuurlijk weer uit en eventuele vlekken op de huid worden ook mooi weggewassen.

In Europa wordt het wassen van huiden gedaan in grote industriële  wasmachines zoals op film. Door het was proces worden ook de haren van de dierenhuiden verwijderd. Door het draaien in de wasmachines gaan de haren langzaam van de huid.

              

 

Stap 2: De huid ontvlezen, de bloot.

Na het wassen in de grote wasmachines komt het dierenhuid er schoon en week uit. Dit noemt men de Bloot. Het is nu schoon en onthaard. Het volgende wat ze in de leerlooierij gaan doen is de bloot ontvlezen.
Dit wil zeggen dat al het andere restmateriaal die nog op de huid zitten worden nu verwijderd.  Waar Dit wordt gedaan met grote messen. In Europa gebeurt dit weer in grote machines. Grote machines waar messen en walsen het zware werk van de mens overneemt.
Als de huid uit deze machine komt is het op en top schoon oftewel bloot.
Is het nu dan leer, nee er volgt nog een proces in de leer bewerking. Het dierenhuid oftewel bloot mag je nu dus nog geen leer noemen. We zijn al ver in het proces, voordat leer echt leer genoemd mag worden moet het alleen nog gelooid worden.


   

 

Stap3  Leerlooien                        

 

Om het leer duurzamer te maken wordt het van oudsher gelooid. Er bestaan verschillende processen, zoals chroomgelooid en plantaardig gelooid, wij bespreken hier alleen het looien van leer in een chroom oplossing.

Het leer wordt weer opnieuw gewassen met een oplossing van chroom. Waarom chroom? Chroom heeft de positieve eigenschap op bacteriën in het leer. Bacteriën vind nu en op langer termijnleer niet meer aantrekkelijk om in de leven. Er wordt voor zo gezorgd dat het leer van uw mooie print herenschoenen een lang leven tegemoet gaat.

Door met chroom te looien krijgt het leer een ander kleur, vaak een grijs achtig blauwe kleur. Best wel een leuke kleur, maar voor onze kleurrijke herenschoenen niet de gewenste kleur. In stap 4 ga ik verder op het verven van leer voor onze herenschoenen.

Na het looien, wordt het leer in grote droogkasten gedroogd. De lappen worden ruim van elkaar opgehangen zodat er voldoende lucht langs kan. Om dit droog proces te bevorderen maakt men gebruik van ventilatoren die lucht te blazen.

 


 


 

Stap 4: Laatste afwerking van leer                        

Het leer is droog en de kwaliteit van het leer is in orde. Eindelijk kunnen we overgaan tot het leer bewerken en de afwerking voor een mooi stuk kwaliteitsleer.

Verven is een van de mogelijkheden. Daarnaast zijn er nog tal van andere technieken zoals bijvoorbeeld, schaven, snijden, glimmen van leer. We bekijken er een aantal.

De dikte

Leer is een natuurproduct en heeft natuurlijk nooit dezelfde dikte. In een van de laatste stappen van het leer bewerken wordt het leer door grote persen geleid waar de vellen leer doorheen geleid wordt. Het Leer wordt zo geperst en dus ook uitgerekt. Dit doen ze net zo lang totdat het leer de juiste dikte heeft om uw mooie print herenschoen te maken.

Glans

Om leer een mooie glans te geven wordt in de laatste stap flink aan gewerkt. Daar het afschaven van de bovenste laagjes van een vel leer creëer je een natuurlijke glans. Omdat de bovenste laag van een vel leer niet echt gaaf is zijn moet je het een klein beetje schaven om een mooi perfecte staat leer te krijgen die we kunnen gebruiken voor het maken van nieuwe herenschoenen.

Kleur

Leer een kleur geven kan in elke denkbare kleur, alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk.
De pigment rijke verfstoffen worden in flinterdunne lagen op het leer aangebracht. Totdat de kleur is bereikt welke wenselijk is. Dit kan in vele lagen gaan. Uiteindelijk ontstaat er een verflaag in het leer van zeker 1mm. Dik. Daarna worden de vellen leer weer gedroogd in droogkasten. Om het drogen te versnellen gebruikt men soms ventilatoren om dit proces te versnellen.

Het verven van kleurrijke herenschoenen of printschoenen kan ook plaatsvinden als de schoen al is gemaakt van blank leer en bij de schoenmaker van de leest komt.

Klaar, het werk in de leerlooierij is klaar en de vellen leer worden naar de diverse schoenmaker vervoerd. Deze gaan op zijn beurt aan de slag om de mooie herenschoen die u bij Menlook koopt op een ambachtelijke manier te maken. Het leer is ook klaar om gebruikt te worden voor het snijden van armbanden of andere sieraden. Menlook heeft ook leren heren armbanden in zijn collectie waarvan het leer op een kwalitatitieve manier is bewerk tot mooie en krachtig leer.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leer_(stof) 
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

   

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen