opc_loader

Wensenlijst

Kleurrijke print overhemden strijken

overhemden strijken menlook

Kleurrijke print overhemden strijken

Print overhemden strijken lijkt voor veel mensen een hele klus, en sommigen draaien hun hand er niet voor om. Hieronder een aantal tips om je kleding netjes en kreukvrij te krijgen.

Een goede start

Print overhemden van gekocht bij Menlook zijn het waard om goed behandeld te worden. Als de was klaar is haal je het meteen uit de machine en hangt het best wel nat op. Meteen ophangen geeft al minder kreukels, van te voren even uitslaan en even strak trekken als het hangt maakt het strijken straks makkelijker.    

        

Wat heb je allemaal nodig

 • Goede en stabiele strijkplank
 • stoom strijkijzer
 • gedistilleerd water of gekookt water

 

Strijksymbolen

Op welke temperatuur moet ik strijken. Ieder kledingstuk heeft een label met daarin was- en strijksymbolen. De afbeelding van een strijkijzer met één stip correspondeert met de stip op de warmteaanduiding van het strijkijzer. In de print overhemden zit een textiellabel met daarop een strijkijzer met 1 puntje. Dit betekent niet te heet strijken, ongeveer 110 graden. Als er op het label een strijkijzer met een kruis erdoor staat vermeld, dan mag u deze kleding niet strijken! Bij de symbolen met stippen kunt u gebruik maken van de stoomfunctie, waardoor de kreukels gemakkelijker uit de kleding gestreken worden.

 

 

Te heet strijken

Wanneer u het mooie kleurrijke overhemd met of zonder bloemen toch te heet strijkt, dan loopt u het risico dat het kledingstuk bruine brandvlekken of zelfs gaten krijgt. Het is dan niet meer draagbaar en rijp voor de prullenbak.

 

Het strijken van een overhemd en andere kledingstukken

T-shirts: leg de mouw dubbel op de strijkplank, trek de mouw glad en strijk de mouw. Keer om en strijk de mouw aan de andere kant. Vervolgens strijkt u de andere mouw op dezelfde manier. Trek hierna het t-shirt over de punt van de plank, zodat de bovenkant op de plank ligt en de onderkant eronder hangt. Strijk steeds een vlak van het t-shirt, door het steeds over de plank te verschuiven, totdat je helemaal rond bent.

 

Kleurrijke overhemden

Print overhemden zijn helaas de lastigste kledingstukken om te strijken. Het is altijd beter om een kleurrijke print overhemden binnenste buiten te strijken. De kleuren worden zo niet zo snel flets van de hitte. Begin altijd eerst  met het strijken van de boord, eerst aan de binnenkant, daarna de buitenkant. Voor de mouwen kun je eventueel een mouwplankje gebruiken. Je trekt dan de mouw van het overhemd over het mouwplankje heen en strijkt de gehele mouw door deze steeds over het plankje te verschuiven. Zonder mouwplankje leg je de mouw dubbel over de strijkplank. Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Maakt de knoopjes van van de print overhemd eerst los, dit strijkt veel makkelijker en meestal zonder valse strijk plooien Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan.

Broeken:

Spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven. Vooral géén vouw strijken. Vervolgens strijk je de voorkant, draait de broek om en strijkt de achterkant.

Pantalons:

Pantalons leg je dubbel op de zijkant, zodat je er een vouw in kunt strijken. Deze broeken kun je het beste strijken onder een licht vochtige theedoek. De stof blijft dan mooi en gaat niet glimmen. Strijk elke kant van de twee pijpen. Voor het bovenstuk trek je de pantalon met de bovenkant over de punt van de strijkplank. Op die manier kun je de plooien goed strijken.

Rokken:

 Trek rokken over de strijkplank heen, nadat je een vlak hebt gestreken draai je rond voor het volgende stuk, totdat de hele rok gestreken is.

Jurken:

Strijk eerst de bovenkant, daarna de rok op dezelfde wijze als beschreven bij de rokken

 

Veiligheid

 • Snoer van een strijkijzer is na verloop van tijd aan vervanging toe, controleer het regelmatig op slijtplekken of breuken e.d.
 • Zet de strijkijzer altijd meteen uit wanneer je klaar bent, d.w.z. door de stekker uit het stopcontact te trekken.
 • Strijkijzer rechtop neerzetten als je niet aan het strijken bent, zodat er geen brandplekken in de stof van het overtrek of in de kleding ontstaan.
 • Strijkijzer nooit onbeheerd leten staan, wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt. In een onbewaakt ogenblik kunnen zij het strijkijzer van de plank aftrekken en het op zich krijgen. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken.
 •  

Tips

 • Strijk je een valse vouw of plooi,  besproei dan het stuk met een beetje water en strijk er weer overheen.
 • Strijk kwetsbare stoffen, kleding met opdruk, of t-shirtjes binnenstebuiten. Je voorkomt hiermee dat er strepen op of in de stof ontstaan.
 • Gebruik een spray voor een nog gladder resultaat en een lekker geurtje aan je kleding. Een goedkoop alternatief voor strijkspray is om het waterreservoir van je strijkijzer te vullen met gekookt water met een klein scheutje wasverzachter.
 • Heb je vaak grote hoeveelheden strijkgoed, dan is een strijkijzer met een groot los stoomreservoir een optie, zodat vaak water bijvullen niet nodig is.

   

Instructiefilm: Hoe strijk je een overhemd.

 

 

 


Leuk alternatief voor het strijken van print overhemden van Menlook

 


 

Kleurrijke cape, maar de overhemden mogen wat kleurrijker worden. De Menlooker heeft ze toch liever waanzinnige prints met oogstrelende details.

 

 

 

 

 

            

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen