opc_loader

Wensenlijst

Waarom worden de overhemden met print van katoen gemaakt?

Waarom worden de overhemden met print van katoen gemaakt?

Voor de overhemden met print gebruikt men lichtere stofsoorten zoals onder andere,  popeline, een glad, fijn, gemerceriseerd katoenen weefsel, samengesteld uit geverfde katoenen garens.
 

Katoen

Alvorens we de eigenschappen van katoenen overhemden gaan bespreken nemen wij van Menlook u mee naar de oorsprong van het katoen.
Wij hebben daar al  de blog Alles over de katoenen overhemden bij Menlook over geschreven, maar nu gaan we nog wat dieper in op het materiaal katoen, waar komt het vandaan, de bewerkingen en tenslotte de fijne eigenschappen van katoen voor een overhemd.
 

Katoen is een zaadpluis van de katoenplant. Katoen voldoet aan vele economische en technische eisen die men aan textielvezels stelt. In onze katoenen overhemden met print zijn etiketten genaaid waarop de samenstelling is vermeld. In de overhemden met print van Wolff Blitz, BB Chum en Haupt is vermeld dat het 100% katoen, baumwolle is.
De chemische samenstelling van katoen is: ca. 94% cellulose of celstof, 1,3% proteïne, 1,2% pectine, 0,6% vetten en verder nog organische zuren, suiker enzovoorts. Katoen heeft een soortelijke massa van 1,54 n behoort daarmee tot de zwaarste textielvezels. 
De katoenplant groeit in alle landen met een tropisch of subtropisch klimaat, daarbij is het wenselijk dat de temperatuur niet daalt onder de 18° C. Bovendien eist katoen een vochtige en warme bodem, terwijl de rijping en oogstperiode zoveel mogelijk regenrijk moet zijn. Dit is belangrijk om een goede ontwikkeling van de katoenplant te bevorderen. Als men geen onkruid verwijderd, krijgt men slechter katoen en zwakkere planten moet worden verwijderd zodat de sterkere katoenplanten zich nog sterker kunnen ontwikkelen. De tijd tussen zaaien en oogsten van katoen duurt ongeveer tussen de 170 en 220 dagen, afhankelijk van klimaat en weersomstandigheden. Het grootste gedeelte van de katoenopbrengst wordt met de hand geplukt. In Australië, Verenigde Staten en Rusland wordt machinaal geoogst. Bij de handpluk worden uitsluitend de rijpe katoenbollen geplukt, dat is een groot voordeel ten opzichte van machinaal. De minder rijpe katoenbollen kunnen dan even wat langer blijven hangen. Nadeel van machinale pluk is dat alle bollen van het veld worden gehaald, of ze nu rijp of onrijp zijn. Dus machinaal oogsten oogst zich alleen als je een groot veld hebt en dit verlies voor verlies. Machinaal heeft wel grote consequenties dat de kwaliteit van het katoen minder is dan de handpluk. De machine zuigt ook ook blad, takjes en ander materiaal dan katoen op. Bovendien leveren halfrijpe of halfrijpe vezels moeilijkheden bij verven van de katoenen eindproducten.

 

Bewerking van katoen

De katoen wordt na het plukken  van de zaden ontdaan met een egreneermachine. Deze machine heeft een aantal cirkelzagen die door smalle gleuven lopen. De lange vezels van het katoen, het zogenaamde lint, worden door de verschillende zagen meegenomen door de sleuven en daardoor van de zaden getrokken. De żaden met de korte vezels, de zogenaamde linters, vallen door de machine. Het lint wordt gebruikt voor garens. De linters die te kort zijn om te verspinnen, worden op een andere manier van de zaden los gemaakt.
De katoenvezels is in feite één langgerekte cel die, al naar gelang het land waar het vandaan komt een lengte kan hebben van wel 12 mm tot 50 mm. Hoe langer de vezel is, hoe beter de kwaliteit. Het fine zachte katoen van de overhemden met print uit de collectie van Menlook hebben best wel een lange vezel. De lengte van de vezel wordt stapellengte genoemd.

De katoenvezel bestaat uit:

Een buisje, dat uit cellulose bestaat

De holte in het buisje, het lumen

De natuurlijke waslaag die om de vezel ligt,

De natuurlijke twist

 

Men onderscheidt vier stapellengten, namelijk:

1  Kortstapelige katoen; bij lengten beneden de 19 mm zijn de vezels van mindere kwaliteit. Zijn lastig of moeilijker te verspinnen. Dit levert dus een zwakker garen op en minder sterke stof. Deze katoen wordt onder andere voor watten en isolatie gebruikt.

2  Mididdelstapelige katoen; het merendeel van de katoenproductie is middelstapelig, de veel zijn dan 19 mm tot 28 mm.

3  Langstapelig katoen; hierbij zijn de vezels 28 mm tot 34 mm.

4  Extra langstapeling katoen; vezels van 34mm een langer.

De laatste twee kwaliteiten komen uit Egypte, Soedan, Peru, de Verenigde Staten. Zij worden veel gevraagd.

De prijs van katoen wordt bepaald door kenmerken als:

De fijnheid, hoe meer vezels op de diameter van een garen, hoe sterker dat garen zal zijn.

De lengte, langere vezels geven kwalitatief betere garen oftewel eindproducten.

Vochtgehalte, in verband Met het hygroscopische karakter van katoen Woden katoenpartijen geconditioneerd gekocht. Het echte gewicht van katoen bij verkoop mag 108% van het droge gewicht zijn. Dit is om de koper te beschermen tegen te natte, lees te zware en dan ook te dure partij katoen.

Sterkte, de gemiddelde sterkte van een vezel is ongeveer 3 á 4 g.

Kleur, de kleur varieert van wit tot roomkleurig.

Zuiverheid, hoe minder verontreiniging van zaadresten, takjes, blaadjes, zand, of dode katoen des te beter de kwaliteit, maar ook de prijs.

 

Landen, soorten en lengten

Verenigde Staten

Uplandkatoen, ca. 20 - 35 mm
Sea Islandskatoen, ca. 38 - 50 mm

Peru

Perukatoen, ca 28 mm. Deze wordt in Nederland veel verwerkt. Dit katoen is goed bruikbaar voor onderkleding.

Brazilië 

Uplandkatoen, ca. 30 mm

Zaïre

Congokatoen, ca. 28 mm

Egypte en Soedan

Karnak, Gizeh, Zagora, ca. 25 - 40 mm

India

Surate, Oomrath, ca. 18 - 24 cm.

Rusland

Oesjbekestan, ca. 24- 30 mm

 

Eigenschappen van Katoen

Brandbaarheid

Katoen brandt als papier. De opstijgende rook heeft de geur van schroeiend papier. Katoen laat weinig tot geen as achter.

Kreukherstellend vermogen

Katoen kreukt snel en sterk en is niet kreukherstellend. Katoen kan door een procédé met kunstharsen kreukherstellend worden gemaakt.

Vocht opnemend vermogen

Katoen neemt snel en veel vocht op, dit vocht et zich weer snel af.

Warmte isolerend vermogen

Katoen isoleert niet. Het voelt altijd koel aan. Katoen kan isolerend worden gemaakt door het te ruwen.

Loog bestendigheid

Katoen is goed geschikt tegen logen welke in wasmiddelen voorkomen en zelfs tegen zeer sterke logen.

Zuur bestendigheid

Katoen wordt door anorganische zuren vernietigd. 

Mot en kever echtheid

Katoen wordt niet aangetast door kleermotten en kevers.

Schimmelechtheid

Katoen is niet echt schimmelecht. Wanneer katoen vochtig blijft liggen, treed vrij snel daarna schimmelvorming op. Dit geeft kleine zwarte plekjes die snel groter kunnen worden.

Zon bestendigheid

Katoen is goed bestand tegen de invloed van het zonlicht.

 • Dichtheid of soortelijke massa

Katoen hoort tot de zwaardere vezel soorten.

 

Kanttekening bij productie van Katoen

Menlook wil naar een verantwoorde productie van katoen voor de overhemden met print. Daar waar mogelijk is, zal Menlook daar op inspringen.

Katoen is het meest vervuilde landbouwproduct ter wereld. Biokatoen is gezonder voor de boer en voor jou! Maar hoe lang gaat het duren voordat alle productie van katoen biologisch en men kan spreken van ecokatoen is?
Veel mensen dragen graag katoenen overhemden met print. Het voelt fijn, luchtig en zacht aan, en het verstikt niet zoals veel synthetische materialen als polyester en acryl doen. Katoen heeft een natuurlijke uitstraling. Maar dat valt eigelijk wel tegen, aangezien op gangbaar geteelde katoen velden veel pesticiden wordt gespoten en voor de teelt van katoen is kunstmest en veel water nodig. Dat heeft negatieve effecten op de boeren, het milieu en uiteindelijk ook de drager van onze mooie kleurrijke overhemden met print. De wereld moet af van alle pesticiden en bestrijdingsmiddelen.

Geen katoen print overhemden meer willen dragen zou je zo denken. Er bestaan alternatieven voor gangbare katoen, maar ook biologisch geteelde katoen heeft in de ogen van Menlook nog altijd bestaansrecht. Bij de teelt van biologische katoen worden geen pesticiden en geen kunstmest gebruikt. Gangbare katoen vraagt mede door het gebruik van pesticiden om veel water, bij biologische katoen is de watervraag dan ook veel lager. Wij van Menlook hopen echt dat er een grote omslag komt in het verbouwen van katoen naar biologisch katoen.

 

Waarom katoen voor een overhemd met print?

Allereerst is katoen een heel sterke vezel. Een overhemd van katoen neemt gemakkelijk vocht op tijdens het zweten. Een goede vochtopname heeft ook als grote voordeel dat het makkelijk te drukken is. De katoenen overhemden  met print uit de collectie van Menlook worden allemaal digitaal geprint met zuivere inkten. Heren overhemden van katoen blijft lang mooi. Doordat de kleur van de print diep in de vezel trekt behoudt katoen lang zijn kleur.

Daarnaast ademt katoen heel goed waardoor het niet alleen zomers fijn zit.
Omdat een goed katoenen overhemd met print met wat langere vezels langer meegaat, kun je spreken van een duurzaam overhemd.

 

Menlook heeft de eigenschappen nog even voor je op een rijtje gezet:

Katoen overhemd met print is populair omdat het

 • Overhemd is vocht absorberend en luchtdoorlatend;
 • Valt heel natuurlijk om je lichaam;
 • is gemakkelijk te reinigen;
 • redelijk stroef, maar sterk materiaal;
 • slijt niet snel;
 • neemt veel vocht op;
 • kan gemakkelijk worden geprint en geverfd;
 • is een zeer stevige stof door de innerlijke structuur van katoen;
 • is wel kreukgevoelig, kan een min puntje zijn.

 

 

Tuin van Eden bloemenprint overhemd van katoen

Tuin van Eden is een prachtig katoenen bloemenprint overhemd voor heren van Wolff Blitz.

Het katoenen stof voelt natuurlijk en zacht aan op je lichaam en zorgt voor en fijn draagcomfort.
Op het overhemd zie je prachtige kleurrijke bloemen in de kleuren rood, roze en geel in een volmaakte harmonie geschilderd. In de Tuin van Eden was alles even mooi, wat dit bloemetjes overhemd een speciaal plekje geeft.
Dit bloemen overhemd zorgt voor eindeloos combinatieplezier. Zeker de moeite waard om dit overhemd met bloemen onder een colbert te dragen met een chino.
Match en mix dit hippe bloemen overhemd met print in een bohemiam stijl en maak je geen compromissen, blijf je vrijgevochten van geest en draag je je hippe bloemen blouse uit je broek.In deze bobo chic look ben en blijf je jezelf.

 

 

 

Het katoenen kleurrijke bloemen overhemd Splash van Wolff Blitz is een kleurrijk multicolor shirt met prachtige bloemvormen, gemaakt van katoen uit Turkije. Ook de productie van dit katoenen overhemd vindt plaats in het atelier van Wolff Blitz in Turkije. Het overhemd met lange mouwen en klassieke kraag ziet er stijlvol en feestelijk uit.
De bloemen print op het overhemd ademt een sfeer van tijdloosheid en expressie in kleur en design. Een explosie van van spatten verf op zwart katoen.
Laat je als drager van dit unieke en aparte overhemd inspireren en onderdompelen in de Flower Splash met een freestyle art print.
 

 •  

Bronvermelding:
Boek
Textielewarenkennis van
J.Schrijnemakers
J.Schulte

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen