opc_loader

Wensenlijst

Goede verzorging overhemden

onderhoud overhemd

Goede verzorging van overhemden

De goede verzorging van overhemden is waar ik met trots veel over kan vertellen. Al mijn overhemden en dat zijn er ondertussen heel wat, krijgen de behandeling zoals het moet.
In de loop der jaren ben ik steeds zorgvuldiger met mijn mooie print overhemden om gegaan. Ik kan en mag dan veel langer genieten van de frisse kleuren van mijn kleurrijke overhemden.
ook minder slijtage plekken op een print overhemd en de stevigheid van de katoenvezels van mijn hippe overhemden.

Overhemd in een koud bad.

Tijdens mijn opleiding als docent textiele werkvormen heb ik veel met verfstoffen en katoen gewerkt. Tijdens de atelier uren verfde wij kleurrijke hippe shirts of grote lappen waarna we daarna een mooi design kledingstuk van konden maken.
Wat ik daar geleerd heb is om nieuw katoen, vooral kleurrijk geverfd katoen eerst een uurtje in het koude water te leggen met wat azijn. Dat is niet alleen om het katoen zijn stugheid te laten verliezen, maar ook nog een extra fixatie voor de kleuren.
Gaan veel minder snel verbleken bij een eerste wasbeurt. De kleurren blijven fris en fruitig.
Mijn advies is dan ook om alle nieuwe kleurrijke overhemden van BB Chum en de print overhemden van Wolff Blitz voordat je ze gaat wassen minimaal een half uur tot uur in het koud water leggen met een kopje azijn. 

Overhemd binnenste buiten in de wasmachine.

Zeep is toch wel een agressief middel om je kleren schoon te maken. Wij gebruiken meestal ook veel te veel zeep. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze mooie kleurrijke hippe heren overhemden.
Zeep is namelijk dol op verfstof, gelukkig zijn de verfstoffen vn onze overhemden veel sterker en voller van pigment dan 20 jaar terug. Helaas zeep tast de mooie print overhemden wel aan.
De tweede reden om de bijzondere heren overhemden binnenstebuiten in een wasmachine te wassen is het schuren tegen de trommel. De kleurrijke print krijgt zo minder of geen schuurplekken. Nog beter is het om een waak te gebruiken, ik weet dat mijn om die vroeger nog gebruikte of de kleding ging in een kussensloop en dan in de wasmachine.

Wasprogramma 

Gebruik ook het speciale overhemden programma van de wasmachine. Heeft u dat niet gebruik dan het wol programma of een bont-programma en zet de tempertuur op 30 graden en het toerental op 600, maximaal 800. 
Door het lagere toerental en lage temperatuur is de kans op schuurplekken op je hippe overhemd veel kleiner en blijven de kleuren van je kleurrijke overhemd veel langer mooi.

Overhemd niet in de droger

Kleuren kunnen echt niet tegen hitte. Als je een bloemen overhemd van BB Chum een paar keer in de droger zou laten drogen, heb je na verloop van tijd, sneller dan u denkt, een “vaal“ kleurarm overhemd. Zonde toch van deze praten overhemden.
In de droger verliest het overhemd ook een beetje van zijn vezels en daarmee ook zijn stevigheid.
Beter is het om de overhemden na het wassen uit te hangen op niet al te dunne kleerhangers. De overhemden zijn dan nog een beetje vochtig en hangen de kreukels er een beetje uit. Dat scheelt weer in het strijken. 
Voor overhemden strijken zie onze blog kleurrijke print overhemden strijken

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen