opc_loader

Wensenlijst

Was en behandel tips voor uw overhemd met print

Was en behandel tips voor uw overhemd met print

 

 

Overhemden met print uit de collectie van Menlook zijn allemaal van katoen. Katoen heeft geen moeilijke wasvoorschriften, maar heeft wel de neiging om snel te krimpen. Was je katoenen overhemden daarom het liefst op 30 à 40 graden. Let ook goed op met kleuren van je print overhemd: bij de eerste paar wasbeurten kan het kledingstuk iets wat kleur afgeven.

 

Advies eerste wasbeurt print overhemd

Wij van Menlook adviseren om het overhemd met print de eerste twee keer in een natuurazijn te wassen om de kleuren van de print te behouden. Daarna kun je de kleding het beste binnenste buiten keren en met een vloeibaar en fijnwasmiddel behandelen. Centrifugeer zo kort mogelijk, dat is beter voor de vezels. Gehaakte of gebreide katoenen kleding laat je beter liggend drogen, dit zorgt ervoor dat de kleding in model blijft.
Bij een was met kleurrijke print overhemden kun je een color catcher doekje toevoegen, wat het doorlopen van kleuren of afgeven van kleuren op andere kledingstukken voorkomt (bij de meeste supermarkten verkrijgbaar). 

 

Katoen 

Katoenen overhemd met print kan vaal worden als je het in de felle zon laat drogen. Gebruik dus een plek met wat meer schaduw. Zo voorkom je dat je kleding zijn kleur verliest.

Wil je je witte, katoenen was echt wit houden? Zorg er dan voor dat de was alleen uit witte kledingstukken bestaat. Zelfs beige, pastel of heel lichtroze kan je witte was al een grauwe kleur geven.

Een wasdroger werkt uitstekend om tijd te besparen maar heeft als grote nadeel dat de overhemden en kleding er gekreukeld uit kunnen komen en zelfs krimpen en/of verkleuren door de warmte. Daarnaast zorgt het voor meer slijtage van de kleding. Een betere oplossing is om je overhemd, broek en shirts nat op te hangen, het liefst op een plastic hanger; dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je kleding en bovendien bespaart het veel inspanning als u het gaat strijken als het nog een heel klein beetje nat is.. 

Een wasdroger werkt uitstekend om tijd te besparen maar heeft als nadeel dat de producten er gekreukeld uit kunnen komen en zelfs kunnen krimpen of verkleuren. Daarnaast zorgt het voor meer slijtage van de kleding. Een betere oplossing is om je was nat op te hangen, het liefst op een plastic hanger; dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je kleding en bovendien bespaart het veel inspanning met strijken.

 

Linnen

Linnen is de wat dunnere stof waarvan bijvoorbeeld je casual overhemd of blouse is gemaakt. Een fijne stof die vrij makkelijk in het onderhoud is en weinig wasvoorschriften heeft, alleen dat het niet hoger dan op 30 graden gewassen mag worden vanwege krimpgevaar. Strijk linnen altijd binnenstebuiten en met een lage temperatuur, één of maximaal twee puntjes op de strijkijzer. Soms hebben strijkijzers een speciale stand voor linnen kledingstukken. Het fijne aan linnen is dat het snel droogt. Hang je overhemd aan een kledinghanger en hij droogt zo goed als kreukvrij op. Voorkom vouwen door hem dubbel te slaan op een droogrek.
Linnen overhemden en broeken mogen ook met kreuk gedragen worden.

 

Wol

Een wollen trui of merino wollen ondershirt is een kledingstuk waar je voorzichtig mee moet omgaan. Zo voorzichtig dat wasmachines ook een speciale stand hebben voor wol. De wasvoorschriften voor wol zijn: wassen op een koud programma dat op een lage stand centrifugeert. Als wol nat wordt, is het vaak 4 keer zo zwaar. Door het extra gewicht is het ophangen van bijvoorbeeld een natte wollen niet goed voor de vorm. Het kledingstuk kan namelijk behoorlijk uitrekken. Leg je wollen trui of shirt plat op een wasrekje om te laten drogen.

Het is aan te raden het merinos wollen kledingstuk af en toe te luchten in de frisse buitenlucht, op deze manier gaan alle geurtjes uit de stof.

Uw Merino wollen shirt voor onder een print overhemd of pullovers hoeven eigelijk niet gewassen te worden. Was het daarom zo min mogelijk. Door de structuur van de wolvezel is merino wollen kleding eigenlijk zelfreinigend en antibacterieel. De wolvezel heeft een natuurlijk vettig laagje dat lanoline heet en het is die lanoline die vuil en waterafstotend werkt. Als deze lanoline nat wordt, gaat het “verzepen” wat betekent dat je wollen kledingstuk zichzelf gaat reinigen. 

 

Satijn

Satijn is een mooi vallend stofje en zie je dan ook vaak terugkomen blouse voor dames en soms dragen heren die ook. In tegenstelling tot linnen is satijn een stof die je juist in de droger moet drogen voor het mooiste resultaat. Wassen kun je op 30 of 40 graden doen. Denk er wel aan dat satijn kwetsbaar is voor wasmiddel. Gebruik niet teveel zeep om vervelende zeepvlekken in je mooie blouse te voorkomen.

 

Zijde

Zijde is een mooie stof die in veel kledingstukken wordt gebruikt. Zowel bij rokjes, trouwjurken en dassen voor mannen is zijde vertegenwoordigd. Het is een luxueuze stof die vrij dun is en dan ook een speciale wasbehandeling verdient. 
Zijde kun je het beste wassen door een fijnwasmiddel te gebruiken en te wassen met handwarm water. Iedere zijden stof dient apart gewassen te worden en je mag de stof niet borstelen, wrijven, wringen en zeker niet centrifugeren. 
Voor het drogen van zijde, leg je het te drogen kledingstuk op een handdoek op een rekje. Liefst in de schaduw zodat de zon de kleur van de stof niet kan aantasten.
Een das van zijde blijft een kwetsbaar kledingstuk.
Een gekreukte das kun je het beste behandelen door een schone vochtige theedoek voorzichtig op de gekreukelde das te leggen en deze ook weer voorzichtig te strijken met een strijkbout opa zijdestand, meestal één punt op de strijkijzer. Doe  dit niet te lang en alleen de achterzijde strijken, zo blijft de zichtbare voorzijde het langste mooi.

Ook raden we je aan om je das na iedere draagbeurt uit de knoop te halen en deze hangend op een lijn in de kast te bewaren.

 

 

 

 

Vlekken en geurtjes uit je overhemd met print verwijderen

Je hoeft een overhemd niet gelijk in de wasmachine te gooien om het stof  van hardnekkige vlekken en vuil te bevrijden. Lang niet alle vlekken mogen namelijk direct met warm of koud water en wasmiddel behandeld worden. Daarbij hoeft niet altijd een dure vlek of geur verwijderaar te worden gekocht. Vaak zijn eenvoudige middeltjes die je al in huis hebt en trucjes voldoende om de kleding snel schoon te krijgen.
Hieronder tref je enkele handige tips voor de meest voorkomende vlekken.

 

Chocoladevlekken verwijderen

 • Meng één theelepeltje vloeibaar wasmiddel (van een mild pH niveau, niet blekend) met een kop lauw water. Wrijf dit zachtjes in de vlek om het schoon te maken.
 • Meng vervolgens anderhalf theelepel huishoud ammoniak met een half kopje lauw water, en wrijf dit zachtjes in de vlek.
 • Herhaal vorige stap
  Maak de vlek helemaal schoon met een spons met schoon water.
   

Rode wijnvlekken verwijderen

Er zijn verschillende manieren om rode wijnvlekken te verwijderen. Gebruik een van deze technieken en doe je kleurrijke overhemd vervolgens in de was.

 • Strooi meteen zout over de plek heen zodat de vloeistof geabsorbeerd wordt.
 • Gebruik bruisend water om de vlek weg te deppen.
 • Gebruik witte wijn of jenever om de vlek weg te deppen.

 

 

 

 

Deodorantvlekken

 • Iedereen heeft wel eens last gehad van witte deodorantvlekken op zijn bloemen overhemd. De vlek er snel uitwrijven met water heeft geen zin. Wrijf met een panty over de vlek en de deovlekken zullen verdwijnen.

 

Zweetvlekken

 • We hebben ook allemaal wel een overhemd met print, wit of zwart shirt dat er niet meer mooi uit ziet door gele of witte zweetvlekken. Deze vlekken zorgen ervoor dat je de overhemden/shirts niet graag meer draagt, want het ziet er natuurlijk niet fris uit. Wanneer je merkt dat deze vlekken in je print overhemd beginnen te komen, kan je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger de vlek eruit gaat.
  Menlook adviseert altijd een ondershirt of hemd onder een print overhemd te dragen om zweetvlekken te voorkomen.
  Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken bij het behandelen van zweetvlekken: glansspoelmiddel, azijn, groene zeep of een sopje van soda en water.
 • Glansspoelmiddel, azijn en groene zeep giet je op de vlek in je overhemd en wrijf je er licht in. In een sopje van soda en water kan je het shirtje of bloesje laten weken.
 • Laat de middelen een paar uur in je overhemd met print trekken en was ze vervolgens volgens de was instructies op het label van het overhemd.
 • Gooi het overhemd vervolgens niet in de droger, maar laat het buiten in de zon drogen. De zon zorgt er namelijk voor dat vlekken nog beter verdwijnen. Kijk wel uit met kleurrijke overhemden, de zon kan de kleuren verbleken of vervalen.
 • Als het een heel delicaat wit kledingstuk is kun je deze ook een nachtje laten weken in karnemelk.

 

Vetvlekken verwijderen

Tijdens het koken kan het gebeuren dat je een vetvlek op je overhemd met print oploopt. Deze zijn best makkelijk op te lossen. Je moet ze wel zo snel mogelijk verwijderen.

 • Leg een schone doek onder het overhemd en de vlek.
 • Gebruik terpentine of wasbenzine en maak hiermee de vetvlek schoon.
 • Spoel het kledingstuk vervolgens uit met warm water en en een neutrale wasmiddel.

 

Fruitvlekken

Allereerst is het goed de resten van bijvoorbeeld het vruchtvlees te verwijderen van je overhemd of shirt tot alleen de vlek overblijft.

 • Ammonia
  Was de vlekken met water en ammonia en de fruitvlekken zullen verdwijnen.
 • Citroenzuur
  Fruit bestrijden met fruit. Giet het citroenzuur over de vlekken heen en zie de fruitvlekken langzaam verdwijnen.
 • Kokend water
  Wanneer de vlek nog vochtig is, is kokend water een heel goed middel. Giet voldoende water uit de waterkoker over de vlek en zie hem langzaam verdwijnen. Doe dit alleen bij katoen

 

Bloed vlekken

In veel gevallen krijg je verse bloedvlekken al weg door je overhemd met kleurrijke print uit te spoelen met koud water. Lukt dit niet? Probeer dan één van de onderstaande huishoudelijke producten:

 • Melk: Giet een klein beetje melk over de bloedvlek en dep het droog met een theedoek. Was het overhemd daarna op een standaard programma in de wasmachine.
 • Soda:  Spoel de bloedvlek af met koud water. Laat het shirt vervolgens weken in een sopje van koud water en een flinke scheut soda. Spoel het nog een keer af met koud water en was het shirt in de wasmachine op een standaard wasprogramma.
 • Zout: Ook zout werkt goed om bloed uit je overhemd te halen. Bedek de vlek met zout en laat het bloed hierdoor absorberen. Spoel de vlek vervolgens af met koud water en gooi het overhemd in de wasmachine voor een wasbeurt op een standaard programma.
 • Azijn:  Spoel de vlek uit met koud water en behandel de vlek daarna met kleurloze azijn. Spoel de vlek opnieuw af en was het kledingstuk tenslotte op een standaard wasprogramma.
 • Aspirine: Laat een aspirine oplossen in water en dompel je blouse erin onder. Was het vervolgens op een standaard wasprogramma.
 • Shampoo:  In plaats van wasmiddel schijnt shampoo juist een effectief een goedje te zijn dat bloedvlekken uit stoffen krijgt. Denk er wel aan dat je geen anti-roos of blekende shampoo voor blond haar gebruikt, dit kan de kleur van je kleding aantasten.


Oude bloedvlekken verwijderen

Is het bloed gestold en heeft het zich dieper in je overhemd of shirt gehecht? Ga dan met hardnekkigere producten aan de slag. Een inweek wasmiddel zoals biotex kan wonderen doen, maar ook ammonia werkt goed. Test deze producten wel altijd eerst uit op een klein onopvallend stukje om beschadiging van het oogstrelend overhemd te voorkomen.

Onderstaand een aantal producten die helpen om oude bloedvlekken te verwijderen:

 • Breng het inweek wasmiddel aan op de vlek en laat het een uur inwerken. Gooi het kledingstuk in de wasmachine en laat het draaien op een extra lang programma met voorwas én hoofdwas.
 • Groene zeep: maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat deze een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard programma.
 • Ammonia: verdun ammonia met een gelijke hoeveelheid water en giet deze op de vlek. Laat dit vervolgens een kwartier intrekken. Dep de vlek droog en spoel de stof daarna goed uit.

 

Balpenvlekken

Er bestaan gelukkig een aantal middeltjes om vervelende balpen vlekken uit je aparte overhemd te krijgen.

 • Vlekken van balpen op je overhemd verwijder je best met brandspiritus. Alternatief kan men een stuk keukenpapier leggen onder de vlek en deze verwijderen met een mengsel van één deel ether en drie delen alcohol.
 • Maar op wit  en lichte overhemden en shirt is methanol, ethanol of alcohol beter, brandspiritus laat blauwe waas over je kleding.

 

Koffie

Dep een doekje die je vochtig hebt gemaakt met natuurazijn op de koffievlekken die op je overhemd zichtbaar zijn. Laat je overhemden, shirts en andere kleding die grotere vlekken hebben, een nacht weken in een oplossing met drie delen natuurazijn en 1 deel water voordat je deze wast. Hiermee zijn de meeste koffievlekken van kantoor goed uit je print overhemd te verwijderen.

 

Thee

Theevlekken verwijderen uit shirt is eenvoudig met een mengsel van natuurazijn en een mild afwasmiddel. Giet een beetje natuurazijn in een kommetje water en voeg een eetlepel afwasmiddel toe. Meng het goed door elkaar, behandel de vlek al kloppend en laat dit mengsel een tijdje intrekken. Soms heb je meerdere behandelingen nodig.

 

Tomaat

Tomatenvlekken zijn hardnekkig en lastig te verwijderen uit je print overhemd of katoenen shirt. Daarentegen is een verse tomatenvlek is veel makkelijker te verwijderen dan een oude, onderneem meteen actie om de tomatenvlek te verwijderen.

 • Maak de vlek een beetje nat met water en druppel vervolgens wat citroensap op je overhemd met print. (Vers of uit een flacon)
 • Laat de citroensap een paar minuten in de vlek trekken en spoel het vervolgens uit met lauw water.
 • Daarna je bijzondere overhemd in de was en was het binnenste buiten in de wasmachine.
   

Tandpasta uit kleding verwijderen

Een tandpasta vlek op je shirt lijkt heel onschuldig, u veegt het snel weg met koud water en een doekje en hij lijkt verdwenen! Totdat de tandpasta vlek opdroogt. Op het overhemd. Er blijft een witte vlek achter.

 • Strijken.
 • Zet uw strijkbout aan en strijk over de vlek heen. De tandpasta vlek in het overhemd zou niet meer zichtbaar moeten zijn!
 • Lauwwarm water.
 • Gebruik in plaats van koud water een emmer lauwwarm water om de vlek in te laten weken.
 • Vloeibare groene zeep.
 • Vooral voor wat oudere tandpasta vlekken is dit uw redding. Giet een klein beetje groene zeep over de vlek in je shirt en dep voorzichtig en laat het een halfuurtje intrekken. Nooit wrijven.
  Was blouse vervolgens op het normale wasprogramma.

 

Gras

Heb je met je leuke overhemd uit de collectie van Menlook met wat vrienden een partijtje gevoetbald en zitten er groene grasvlekken op je aparte overhemd. Ga dan met glasset of een andere glasreiniger aan de slag.

 • Spuit op je hemd de vlek in met glasreiniger en laat dit een aantal minuten intrekken. Daarna kan je overhemd in de was voor een goede wasbeurt. Is de vlek er nog niet uit, probeer het dan met een beetje groene zeep, Kijk wel uit voor de print, je kunt deze met groene zeep aantasten.

 

Smeer

Ketting van je fiets of pech onderweg met de auto en per ongeluk je handen over je prachtige print overhemd met bloemen gesmeerd?

Smeer dan de vlek in met margarine en laat dit enige tijd intrekken (uurtje moet voldoende zijn). Strooi daarna wat zeeppoeder op de vlek in je bloemen overhemd en wrijf het in met lauw water. Daarna het overhemd binnenstebuiten wassen op 30 graden in de wasmachine.

 

Kauwgom verwijderen

 • Het verwijderen van kauwgom uit je overhemd is vrij eenvoudig. Een plastic zak en een vriezer zijn vaak al wel voldoende. Doe het met kauwgom besmeurde hemd in de plastic zak en plaats deze een nacht in de vrieskast. De volgende dag is de kauwgom er gemakkelijk af te schrapen met de achterkant van een mes. De kleine kauwgomresten die zijn overgebleven kunnen dan worden verwijderd met een beetje spiritus of terpentine. Doe een beetje spiritus op een doek en dep het over de resten van de kauwgom.

 

Zonnebrand vlekken verwijderen

Een zomerse dag in je bloemen blouse met korte mouw is niet compleet zonder een boel zonnebrand vlekken in de kraag of op de blouse.

 • Groene zeep. Smeer de vlek op je kraag in met groene zeep en wat warm water, zodat de zeep vloeibaar wordt. Laat dit een paar uur intrekken en wrijf daarna met uw vingers over de vlek. Daarna kunt u de blouse wassen volgens voorschriften om de vette vlekken in het hemd  helemaal te verwijderen.
 • Wasbenzine. Doe wat wasbenzine op een watje en dep dit op de zonnebrandvlekken op je korte mouwen overhemd met print. De vlek zal hierna sterk verminderen en in de meeste gevallen zelfs verdwijnen.    Daarna wassen volgens voorschriften.
 •  

Rookgeur uit je kleding verwijderen

Naast de geur van zweet in je overhemd en kleding, is de geur van rook ook een van de meest voorkomende redenen voor slecht ruikende was. Om de rookgeur uit je kleding te verwijderen, moet je het kledingstuk in de frisse lucht ophangen, bij voorkeur 's nachts. Het werkt ook wanneer de naar rook stinkende kledingstukken in de vriezer worden gedaan. Kou zorgt er namelijk voor dat de bacteriën zich gaan ontbinden.

 

Reinigingsmiddelen die je in de kast moet hebben.

Je kunt bijna niet zonder het bekende Ossengal zeep en inweekmiddel zoals biotex. Daarmee haal je al heel veel vlekken uit je kleurrijke overhemd, zelfs hardnekkige vlekken. De meeste reinigingsmiddelen die wij van Menlook gebruiken staan hieronder op een rijtje.

 

 • Ossengal
 • Flacon vlekken verwijderaars
 • weekmiddel (Biotex of een ander merk)
 • Spiritus
 • Ammoniak (nooit op wol en zijde)
 • Alcohol
 • Wasbenzine
 • Natuurazijn
 • Groene zeep

 

 

 

 

 

Op het prachtige overhemd met jugendstil print zal niet zo snel een vlekje zichtbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen