opc_loader

Wensenlijst

Geschiedenis van het overhemd, waar komt uw kleurrijk overhemd vandaan?

mannenmode-geschiedenis-menlook

Geschiedenis van het overhemd, waar komt uw kleurrijk overhemd vandaan?

U loopt vandaag uw werk of kantoor binnen in een hippe overhemd van BB Chum of een kleurrijke bloemenprint Wolff Blitz shirt. Beide overhemden hebben een geschiedenis. Misschien draagt u een casual colbertje en een nette jeans met daaronder kleurrijke veterschoenen van men of Global.
Maar is dit een zakelijke kleding etiquette, voldoet u zo aan de zakelijkheid van vandaag de dag of stoort u zich nergens aan en heeft u een eigen stijl met kleurrijke look ontwikkelt waar u zich prettig in voelt. Wordt dat geaccepteerd door uw werkende omgeving?
Kent u de geschiedenis van de herenmode? Weet u wat er allemaal vooraf is gegaan voordat u er zo kleurrijk en extravagant kon bijlopen.
In deze blog probeer ik dat in grote lijnen de geschiedenis van de herenmode en in het bijzonder het heren overhemd uit te leggen.Drie belangrijke kantelpunten in de geschiedenis zijn bepalend voor ontwikkelingen en vernieuwingen, graag wil ik u de belangrijke momenten laten zien. 

De Franse Revolutie

De Franse revolutie zorgt niet alleen voor een maatschappelijke revolutie, maar ook het Franse Hof is dan de plaats waar de mode en kledingstijl vandaan kwam. 
Dit is zo tegen de 18e eeuw. De mode voor mannen werd kleurrijker en frivool, vol met kragen en roesjes. De mannen liepen er extravagant en opvallend bij. Met kniebroeken van geborduurde stof met een maillot.
De schoenen van de mannen ouden we tegenwoordig als damesschoenen verkopen. Met een mooie hoge blokhak. De gewone man nam deze kledingstijl langzaam over van de elite. 

De industriële revolutie 

De industriële revolutie ontwikkeld zich in Engeland. Zo rond 1750. Er werd minder gekeken naar de rijken met hun extravagante kledingstijl. Er werd meer gekeken nar de arbeiders en hoe zij zich kleedde.
De kledingstijl van de Franse Revolutie verdwijnt langzaam zoals hij gekomen was in alle stilte.
De industriële Revolutie bracht ons het pak zoals wij deze nu nog kennen. Het frivole en uitbundige van de Franse Revolutie was nu voorgoed verleden tijd. De herenmode in die tijd werd qua kleur ingetogen en somber. Pakken werden gemaakt van wol en katoen en werden massaal gedragen als het maar statig overkomt.
Mannen in die weden beoordeeld op hun uiterlijk, zowel op werk als thuis in vrijetijdskleding.
Mannen wilden serieus en statig overkomen. Je werd op je uiterlijk beoordeeld zoals ook bedrijven beoordeeld werden. Het was dus belangrijk om altijd goed voor de dag te komen. Vrijetijdskleding werd alleen nog in huis gedragen. Buitenshuis was het voor de mannen altijd netjes in pak.
De materialen moesten praktisch en simpel zijn. Pakken van wol en katoen deden hun intrede. Qua kleurgebruik was de herenmode in deze tijd somber en ingetogen.
De mannen in functie op, zijn werk werd ook op zijn uiterlijk beoordeeld. Al snel deed de uniform zijn intrede, het schept duidelijkheid over je werk en geeft een saamhorigheid gevoel. Men ging toch steeds meer als een uniforme groep te kleden, niet alleen op het werk, maar ook in sociale kringen. Er ontstond meer gelijkheid tussen de sociale klasse. Deze uniformiteit leidde langzaam zonder hobbels naar het begin van de etiquette die we nu nog enigszins kennen.

Hippe heren overhemden

Tot de jaren 60 droegen de mannen nette pakken in donkere of sombere kleuren. De mannenmode was wel voor kleine schommelingen onderhevig maar er veranderd eigelijk niet zo heel veel door de jaren heen.Tot de komst van de Flower Power. De Beatles, the Who, the Doors en vele andere poproepen uit die tijd waren de belangrijkste vertegenwoordigers van de Flower Power. Als je l kijk naar de foto’s op de LP’s zie je de artiesten met kleurrijke shirt en print overhemden staan.  
De Flower Power verzette zich tegen de burgerlijkheid van die tijd, ze zette zich in voor vrede, geen geweld, oorlogen en honger meer op de wereld. Leven met de natuur en vooral tegen het kapitalisme met de daarbij behorende kapitalisme. Jeans broeken worden meer gedragen en tot de naad versleten, opgesierd met lapjes. Jongens gingen niet meer naar de kapper en vochten om de lange haren op werk, thuis en op school.
Er komt meer kleur, maar de kleuren zijn feller. Blijde kleuren, soms met print of zo maar iets abstracts. De hippe heren overhemden vinden hier hun bestaansrecht. Jaren blijven wij deze overhemden dragen, alleen de overhemden met print worden door de techniek steeds mooier.
Vanaf hier mocht iedereen zich kleden zoals hij zich voelde, vrij was het thema en motto, de industriële revolutie was echt verleden tijd en hoorde vanaf nu tot geschiedenis.
 

 

Herenmode van de 20e eeuw tot heden

De omslagpunten in de geschiedenis liet de belangrijkste momenten zien in de herenmode. Natuurlijk ontwikkelde de mode voor heren zich tussendoor ook. Heren overhemden laten door de eeuw heen veel veranderingen zien binnen de herenmode. Niet alleen de man veranderd maar ook zijn modebeeld en zijn bijzondere heren overhemd waarbij het o graag over hebben.
Hieronder ga ik een aantal relevante kledingstijlen laten zien die ertoe bij gedragen hebben hoe de man er heden ten dagen bij loopt. 
 

Mode rond de jaren 1900 

  

De jassen voor mannen rond 1900 waren lang en kwamen tot kniehoogte.
Jongere mannen droegen veelal een jacquet die we nog nog vaak zien op gala avonden. Hoge hoeden werden nog even gedragen door de rijkere heren. Het driedelige maatpak zoals we die nog kennen wordt dan in de herenmode opgenomen.
Het driedelig pak en de jacquet werden beide door de man overdag gedragen. Het overhemd had in die tijd een puntige hoge kraag. Soms sloten de punten van de kraag tegen elkaar zodat een hoge gesloten kraag ontstond. Van kleur in een overhemd was nog geen sprake, meeste heren overhemden waren wit of een beetje oker/bruin.


Herenmode rond de eerste wereld oorlog

Nederland raakte verwikkeld met de eerste wereldoorlog van 1914 tot 1918.
Broeken werden een stukje korter en met een scherpe zoom of vouw. De pers in de wasserij had zijn intrede gedaan en kon deze mooi geperst afleveren. De pijpen van broek hadden een strakke omslag of boord en reikte tot op de enkel.
Het driedelig pak wed in die tijd nog steeds gedragen, maar alleen nog maar voor formele bijeenkomsten. Het overhemd voor heen was meeste wit en de heren overhemden of blouse zoals ze toen genoemd werden hadden geen kleur of print.
De boorden van de overhemden werden minder hoog en de kraanpunten steken naar buiten. De manchetten van de heren overhemden langer en steviger. Het overhemd wordt vanaf deze tijd steeds meer op maat gemaakt naar de vorm van het mannelijk lichaam. 
De overhemden van de gewone man hebben een klein smal boord zonder punt aan de kraag. Deze boorden zien we een aantal keren terug komen in de mode. 

 

Tussen twee wereldoorlogen

De pakken worden door alle mannen gedragen of je nu thuis bent, op het werk of naar een verjaardag, je loopt in een pak. De accessoires maken het of het te maken heeft met vrije tijd of werk.
Neem maar aan dat het dragen van de pakken in de zomer niet comfortabel was. De pakken van die tijd waren gemaakt van wol of tweed.
Ook schoudervullingen zag je steeds meer in het straatbeeld komen. Heren liepen met brede schouders, de ideale man in proporties. De broeken van een pak waren ruim, maar met een perfecte strakke zoom of vouw. De broek zat hoog, soms met bretels omhoog gehouden, waardoor de broek soms zelfs tot boven de navel zat.In de overhemden komt een beetje kleur, wel summier, maar de verandering is gaande. Wit en lichtblauw en beige blijven de gangbare kleuren in die tijd. Soms tussendoor uitschieters met een donkere kleur overhemd.

 

 

 

 

  

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.
Tags
Populaire artikelen