opc_loader

Alles over de katoenen overhemden bij Menlook en de eigenschappen van het katoen. Overhemden van BB Chum, Wolff Blitz en Haupt zijn allemaal gemaakt van katoen. Zeker de moeite waard om daar eens wat dieper op in te gaan. 
Katoen ademt als natuurproduct en is een eencellige zachte vezel. het voelt daarom zacht aan, prikt niet en heeft een lange levensduur. Veel ontwerpers maken daarom graag gebruik van Katoen.

Wat is katoen eigenlijk?

Katoen is een natuur product en komt van de katoenplant. Het zaadpluis van de plant zijn de katoenvezels, dit zijn eencellige vezels die uit de zaden groeien. Deze vezels worden meestal tot draden gesponnen en worden gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de vezels als de uiteindelijke stof (textiel) wordt katoen genoemd.
Katoen wordt geproduceerd in landen met een warm of tropisch klimaat. deze planten hebben heel veel zonlicht en warmte nodig.
Voor meer informatie over geschiedenis van katoen, teelt en oogst verwijs ik u naar Wikipedia
 

Een duidelijke video over het productieproces van katoen 

 

Waarom wordt katoen voor heren overhemden gebruikt?

Katoen is een veelzijdig en wordt voor veel producten in en om ons heen gebruikt. Denk dan aan kleding, gordijnen, handdoeken, kussens, windsels, verband en beddengoed en nog veel meer.
Wij houden het nu bij kleding en dan met name het heren overhemd. 

Er zijn en aantal redenen waarom katoen zo'n populaire stof is voor de heren overhemden bij Menlook:

 • Het draagcomfort, een katoenen overhemd voelt natuurlijk aan op ons lichaam en omdat het een duurzaam materiaal is, maakt het tot een populair materiaal voor overhemden.

 • Katoen is erg een stevig materiaal waardoor het bestand is tegen invloeden van buitenaf.

 • Katoen neemt veel lichaamsvocht op zonder dat het overhemd vochtig gaat aanvoelen.

 • Katoen is luchtdoorlatend, waardoor veel mannen een katoenen overhemd fijn vinden om te dragen. 

Eigenschappen van een katoenen heren overhemd

Katoen heeft veel verschillende eigenschappen waardoor het een populaire stof is voor veel mode ontwerpers. Menlook heeft deze eigenschappen nog even voor je op een rijtje gezet:

Een katoenen overhemd:

 • slijt niet snel

 • hemd voelt natuurlijk aan op je lichaam

 • overhemd is vochtabsorberend en luchtdoorlatend

 • shirt is gemakkelijk te reinigen

 • stof redelijk stroef, maar sterk

 • neemt veel vocht op

 • De kleurrijke overhemden van BB Chum en print overhemden van Wolff Blitz kunnen gemakkelijk digitaal geprint worden.

 • is een zeer stevige stof door de innerlijke structuur van katoen

 • overhemd is helaas wel kreukgevoelig


 

Verschillende soorten katoen voor een overhemd

Het ene katoen is het andere niet. Je hebt veel verschillende katoensoorten welke in kwaliteit, zachtheid en eigenschappen van elkaar kunnen verschillen. Het verschil ontstaat door de manier waarop de draden geweven worden en door de verschillende productiemethodes.
De dikte van het garen, de binding en de weefdichtheid bepalen hoe de stof reageert bij het in elkaar zetten van een een heren overhemd. Het is dus belangrijk om hier als mode ontwerper rekening mee te houden wanneer je een katoenen stof kiest.
Katoen kan zowel geweven als gebreid zijn. Het verschil tussen geweven katoen en gebreid katoen is de vorm van het garen in de stof. Geweven katoen wordt gemaakt door twee of meer draden haaks op elkaar ineen te voegen. Gebreid katoen daarentegen wordt gemaakt via een enkel garen op een dusdanige wijze dat het katoen lijkt op lijnen met kleine rijen vlechten.
Er wordt tevens onderscheid gemaakt tussen gekamd en ongekamd katoen. Gekamd katoen wordt voor het spinnen gekamd. Hiermee worden de kortste garens verwijderd waardoor bij gekamd katoen de kwaliteit hoger is en het overhemd langer mee gaat.

Katoen satijn wordt gemaakt van fijne katoengaren, waardoor het overhemd zijdezacht en glad aanvoelt. 

Percale katoen is geweven en wordt gemaakt van 100% katoen. Percale katoen voelt nog zachter en prettiger aan dan normaal katoen.

Flanel wordt gemaakt van 100% katoen. Een flanellen overhemd is fijngeweven katoen dat licht geruwd is, wollig en lekker dik en warm aanvoelt.

Twill-binding is een speciale weeftechniek, herkenbaar aan het diagonale weefpatroon in de stof. Twill katoen is erg sterk en dik, waardoor het veel gebruikt wordt voor spijkerbroeken, werkjassen en overhemden.

Katoenen overhemd digitaal bedrukken

Alle overhemden uit de collectie bij Menlook zijn digitaal bedrukt. Elke katoensoort kan voor een shirt bedrukt worden, dus de mogelijkheden zijn eindeloos!
BB Chum maakt daar gretig gebruik van, deze kleurrijke overhemden hebben hippe prints die digitaal op het katoenen overhemd zijn bedrukt.
Het ontworpen dessin of print worden bij de drukker tot in de kleinste details zichtbaar op het katoen.
Drukkers maken tegenwoordig gebruik van digitale printers die in no-time het katoenen stof bedrukt die BB Chum heeft ontworpen. Voordeel hiervan is dat er grote hoeveelheden bedrukt kan worden zonder verlies van de kwaliteit. 

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.

Tags

Populaire artikelen